77-годишен мъж от Ла Пуебла дел Рио в испанската автономна област Андалусия

...
77-годишен мъж от Ла Пуебла дел Рио в испанската автономна област Андалусия
Коментари Харесай

Испания регистрира първа жертва в огнище на западнонилска треска |

77-годишен мъж от Ла Пуебла дел Рио в испанската самостоятелна област Андалусия е първата жертва на западнонилска тресчица, оповестява испанската национална телевизия по данни на районната администрация, цитирана от БГНЕС.

Мъжът е умрял този четвъртък, откакто положението му се е влошило в отделението за интензивно лекуване на болница в Севиля, където бил признат за лекуване. 

В Андалусия е записано най-голямото огнище на западнонилска тресчица. То е засегнало 35 души от Кория дел Рио и Ла Пуебла дел Рио (Севиля). 32-ма от тях са приети в болница, а шестима са в отделения за интензивно лекуване. 

Пациентите страдат от менингоенцефалит с по-голяма или по-малка тежест и са от двете общини, ситуирани наоколо до блата край река Гуадалквивир.

Средната възраст на засегнатите е 60 години и измежду тях има повече мъже (71%), в сравнение с дами.

Според СЗО към 80% от инфектираните не демонстрират признаци, до момента в който при останалите 20%, болестта може да докара до енцефалит или менингит в най-тежките случаи и да аргументи съществено увреждане на мозъка, в това число гибел.

По-малко от един % имат тежки признаци с неврологична локализация, а измежду тях се следи към 10% смъртност.

В допълнение към потвърдените случаи измежду популацията, инфекцията е потвърдена при коне в Андалусия.

Западнонилската тресчица е заболяване, което се предава на хората посредством ухапвания от комари и може да засегне птици, коне и други бозайници. Заболяването нормално протича леко или умерено тежко, с грипоподобни признаци - температура, главоболие, изнемощялост, допустима е и появяването на макулопапулозен обрив, лимфоаденопатия, както и на гастроинтестинални разстройства. При огромна част от инфектираните, инфекцията може да протече безсимптомно. По-тежки неврологични форми на заболяването като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, най-вече при хора в преклонна възраст. Такива случаи са 1 на 140-320.

Все още няма лекарство, което да лекува директно вирусната зараза. Повечето хора се възвръщат изцяло от заболяването. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР